Menu
Zpět na blog

Je vhodná doba na prodej nemovitosti nebo její části?

Na tuto otázku neexistuje jedna správná a univerzální odpověď. Záleží na mnoho faktorech a situacích. Lidé již dva roky přežívají v době covidové, která ovlivňuje jejich životy, jak sociálně, psychicky či ekonomicky. I aktuální dění ohledně válečného stavu na Ukrajině přineslo další řadu celosvětových problémů.

Samozřejmě to zasáhlo všechny oblasti nevyjímaje českého realitního trhu. Přestože byly některé obory zasaženy velice razantně, trh s nemovitostmi rostl a stále roste, i když ne tak rapidním tempem. Je to dáno tím, že investoři či majetnější lidé své úspory ukládají do nemovitostí, aby tak ochránili své finanční prostředky před inflací a dalšími ekonomickými hrozbami, které dnešní doba přináší. Aktuálně inflace neustále stoupá a rostou ceny potravin, energií, pohonných hmot, stavebního materiálu, nemovitostí a dalších položek. Bydlení se pro každého jednotlivce stává tedy méně a méně dostupnější.

Řada expertů ale tvrdí, že je to pouze otázka času, kdy tato vzrůstající bublina splaskne. Ceny nemohou růst do nekonečna, ale nikdo přesně nedokáže určit konec.

Co se nyní více vyplatí: pronajmout či prodat nemovitost?

Je evidentní že, každému, kdo vlastní nemovitost a nevyužívá ji k bydlení, se nevyplatí ji udržovat prázdnou. Mělo by se dojít k rozhodnutí, zda prodat či pronajmout svoji nemovitosti nebo její část. Dlouho neobydlené nemovitosti chátrají a zhoršuje se jejich technický stav. Dále se hůře prodávají a zbytečně se přichází o zisk. Velkou roli v prodeji hraje také lokalita dané nemovitosti.

Při racionální rozhodování, zda nemovitost prodat či pronajmout, je vhodné si spočítat aktuální tržní cenu, vzít v úvahu možnost zvyšující se inflace, aktuální výše nájemného a možný roční výnos z pronájmu.   

Investice do nemovitostí jsou stále výhodné a konzervativní. Lidé se bojí znehodnocování peněž na jejich účtech a touto bezpečnou investicí tomu mohou předejít. V některých případech se jeví jako nejvýhodnější například prodej nemovitosti na nepřijatelném místě a ze získaných peněz pak koupě bytu v dobré lokalitě za účelem pronájmu.

Každopádně s jakýmkoliv dotazem, nejasností, problémem či v nerozhodné situaci je dobré obrátit se na odborníky v daném oboru.